Tätä näytelmää saa levittää ja esittää vapaasti, sekä kääntää muille kielille. Tekijän nimi on mieluummin mainittava.
Soveltuvin osin noudatettakoon GFDL-lisenssiä (valitettavasti ei toistaiseksi saatavilla suomeksi)

Kuulen myös mielelläni sepustukseni mahdollisista seikkailuista.
Lähetä siis postia!
Kirjakauppa

Yksinäytöksinen kuvaelma

Tapahtumapaikka: jokin yliopistokaupunki Suomessa
Tapahtuma-aika: Lex Karpelan astuttua voimaan*

Henkilöt:
Kirjakauppias, keski-ikäinen mies joka on pukeutunut samettifarkkuihin ja harmaaseen villapaitaan (K).
Venäläisen kirjallisuuden tutkija, noin nelikymppinen, muodollisesti, mutta hieman kuluneisiin vaatteisiin pukeutunut, myös hänen kantamansa nahkasalkku on kulunut (V).

Paikalla myös muutamia muita asiakkaita, jotka tulevat ja menevät, sekä kirjakauppa-apulainen.

Myymälän etuhuone: Esillä on saksalaisia ja ranskalaisia eroottisia elokuvia, sekä alan kirjallisuutta ja lehtiä. Elokuvakannet voidaan tehdä ostamalla jokunen pornolehti, ja leikkelemällä niistä sopivia kuvia, jotka pannaan vanhojen DVD- ja VHS-koteloiden tai sopivan kokoisten pahvilaatikoiden päälle; jos lehtien hankkiminen on vaikeaa tai yleisössä on alaikäisiä, voidaan käyttää alusvaatemainoksia; lisäksi "levykansiin" liimaillaan isohkolla kirjoitettuja tekstejä "EROTIQUE" ja "EROTISCH". Kirjat ja lehdet voivat olla mitä tahansa, jos lehtihylly sijoitetaan siten, etteivät lehdet näy katsomoon; kirjojen kannattaa olla pehmeäkantisia. Paperisilla irtokansilla vaikutelmaa on helppo parantaa.

Myymälän takahuone: Kalustuksena (mieluiten vanha) kirjoituspöytä ja kirjahylly, joka on täynnä kirjoja. Mieluiten asiallisemman näköistä tavaraa kuin etuhuoneessa (kovakantisia ja tieteellisen näköisiä kirjoja tms.).Ensimmäinen kohtaus

Myymälän etuhuone

V astuu sisään kirjakauppaan. Hän asettuu lehtihyllyn luo ja on selaavinaan lehtiä hajamielisesti. Samalla hän naputtelee sormillaan "Kansainvälisen" rytmiä hyllyn reunaan. Muita asiakkaita tulee ja menee, ostaen etupäässä lehtiä ja elokuvia. Kassassa on kauppa-apulainen, joka hetken kuluttua kääntää päänsä V:hen päin ja soittaa huomaamattomasti kelloa. Vielä hiukan myöhemmin K tulee takaovesta, ja menee V:n luo. Tämä laskee lehdet käsistään, jonka jälkeen K. ja V. siirtyvät takahuoneeseen.


Toinen kohtaus

Myymälän takahuone

K. sulkee oven tarkoin. Molemmat puhuvat kuiskaten.

V: Oletko onnistunut hankkimaan mitään?
K: Toinen kuriireista pääsi läpi ja onnistui tuomaan tämän.
Laskee pöydälle paksun kirjan.
V tutkii kirjaa ja tukahduttaa ihastuneen huuudahduksensa. Hänen on vaikea jatkaa kuiskaten.

V: Onnistuit hankkimaan tämän uuden Tolstoin kommentaarin! - Paljonko pyydät tästä?
K: Kolmekymmentäkaksi euroa ja 90 senttiä.
V (hämmästyneenä): Et saa läheskään edes kulujasi takaisin.
K: Tuo on myös uutuuselokuvan hinta - saan kätketyksi kirjan kirjanpitoon, eikä minun tarvitse rikkoa verolakeja. Tuon roskan myyminen kannattaa hyvin.
V (nyökkää vakavana): Entä se runoilija-antologia?
K (huokaa): Sitä minulla ei ole toivoakaan saada lähiaikoina. Kuten sanoin, vain toinen kuriireista pääsi läpi, toinen jäi kiinni, ja hänellä oli vielä onnettomuudeksi viisi kappaletta erästä lastenkirjaa.
V (ottaa kirjan hellin käsin ja pakkaa sen salkkuunsa): Otan sitten vain tämän.
K: Muuten - ei sinulla olisi mitään mahdollisuuksia - jos onnistuisit tuomaan edes muutaman lastenkirjan venäläiselle päiväkodille - heillä on tuskin ainoatakaan ehjää jäljellä.
V (huokaa): Valitettavasti en. Äitini on huonossa kunnossa, enkä voi jättää häntä juuri päivää pitemmäksi ajaksi.

Molemmat vaikenevat, ja K. vetää narusta. Hetken odotuksen jälkeen kello kilahtaa. K. avaa oven ja molemmat siirtyvät myymälän puolelle.


Kolmas kohtaus

Myymälän etuhuone

K menee kassan taakse, V nappaa kassan vieressä olevasta uutuushyllystä umpimähkään jotakin ja menee kassalle.
Tällä välin kauppa-apulainen siirtyy järjestelemään hyllyjä.
K lukee viivakoodin, lyö ostoksen kassaan ja sujauttaa levyn pöydän alle. V tervehtii ja poistuu.


LOPPU


*K.o. lain pykälä 19 kieltää ETA-alueen ulkopuolelta hankitun teoskappaleen levittämisen edelleen ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. Teoriassa lupa tietysti on hankittavissa, mutta usein vain teoriassa: menettely on hyvin raskas suhteessa ehkä vain muutamien teoskappaleiden myyntiin, ja entäpä jos oikeuksien haltija ei ole tavoitettavissa, esimerkiksi koska kyseessä on sotilasdiktatuurista peräisin oleva kriittinen aineisto?