Leivonnaisia ilman kananmunaa

Nämä ovat enimmäkseen reseptejä joihin kanamuna ei yleensäkään kuulu, lisänä pullavinkki. Ja ylipäänsä vain hyviksi havaittuja reseptejä tai omia muunnelmia.

Kakkua ja pullaa

Tässä pari muunnelmaa hyvin monipuoliseksi osoittautuneesta piimäkakkupohjasta. Samasta reseptistä saa muuten kakkusia (muffins) kun ison kakkuvuoan sijasta paistaa sen pikkuvuoissa ja lyhentää paistoaikaa. Perusresepti (maustekakku) oli muuten ennen aikaan siirappipurkin kyljessä, ja se löytyy Kotilieden suuresta leivontakirjasta nimellä Jarmon piimäkakku.

Suklaakakku

Pähkinäkakku

Korvaa 1 1/2 dl vehnäjauhoista pussillisella (70 gr, n. 2 dl) hasselpähkinäjauhoa. Kaakaojauheen ja vaniljan sijasta mausteiksi sopivat "piparkakkumausteet" esim.:

Tähän yhdistelmään aprikoosi tuskin sopii, joten rusinoita tai ei hedelmiä lainkaan.

Taikinan toleranssit ovat melkoiset, rasvan voi jättää kokonaan poiskin ja kakusta tulee silti mehevä, ainakin pähkinäversiosta.

Voitele ja jauhota kaksi kakkuvuokaa (tai yksi jättikokoinen). Taikina kohoaa uunissa reippaasti, varaa tarvitaan 3-4 cm!

Sekoita piimä, sokeri ja siirappi. Sekoita mausteet ja sooda jauhoihin ja lisää seokseen. Viimeksi joukkoon rasva.

Paista uunissa ensin 175 asteessa 30-40 minuuttia ja sitten 15-30 minuuttia 150 asteessa. Kakkuset (muffins) paistuvat 175 asteessa n. 20 min. (voi siis myös tehdä yhden kakun ja paistaa lopun taikinan pikkuvuoissa).

Pulla

Jauhopussin kyljessä olevasta reseptistä voi yksinkertaisesti jättää kananmunan pois. Jauhomäärä vähenee vastaavasti hieman, mutta jauhothan on joka tapauksessa lisättävä sormituntumalla. Ongelma on voitelu. Parhaaksi tähän mennessä on osoittautunut maitojauhepussin ohje: maitojauhetta ja vettä suhteessa 1:1. Pinnasta tulee kohtullisen kiiltävä, eivätkä raesokerit varise.

Vohvelit ja piirakat

Norjalaiset hapankermavohvelit

Tämä maan mainio resepti on peräisin äitini muinoin ostaman vohveliraudan reseptikirjasta. Useamman kerran olen joko unohtanut pyytää reseptin tai onnistunut hukkaamaan sen, kirjoitanpa nyt tänne ja muidenkin iloksi.

Vatkaa kerma osittain ja lisää muut aineet. Varo liikaa sekoittamista. Jauhojen ja veden määrällä taikinan paksuutta voi säätää. Paista kevyesti (voilla) voidellussa vohveliraudassa tavalliseen tapaan

Alkuperäisen ohjeen kerma on luultavasti ollut varsin tuhtia, mutta kermaviilin tai kevyehkön ranskankermankin vahvuuudella onnistuu hyvin.

Omenapiirakka

Taikina:

Täyte:

Nypi taikinan ainekset nopeasti sekaisin (tai sekoita taikina monitoimikoneella). Painele reilut puolet taikinasta torttuvuoan pohjaan ja reunoille. Viipaloi (pestyjä, kuoria ei ainakaan kotimaisia tarvitse) omenia vuokaan kunnes torttu on "täynnä". Kätevimmin se käy kun omenan halkaisee neljään osaan, napsaisee kolmion keskeltä siemenkotaosan pois ja viipaloi sitten mahdollisimman ohueksi. Ripottele sokeri omenoiden väliin ja päälle. Ripottele vielä inkivääriä täytteen päälle. Rakenna lopusta taikinasta kansi piirakalle (sen voi myös kaulia, mutta helpointa on vain litistellä pieniä palasia taikinaa ja asetella niitä toisiinsa kiinni reunasta alkaen).

Paista n. 200-asteisessa uunissa n. puoli tuntia (kunnes pinta on kauniin ruskea).

Maistuu vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Pohjataikina on muuten kevennetty ja makeutettu muunnos klassisesta rahkavoitaikinasta.