Muita leivonnaisia

Tällä sivulla ovat sitten ne leivonnaiset joissa kanamuna puolestaan on välttämätön ainesosa.

Kakkuja

Ensi alkuun pari äidiltä saatua vanhaa kakkureseptiä.

Isoäidin kakku

En ole testannut tätä reseptiä. Alkuperäisessä mittana oli käytetty kahvikuppia, olen muuttanut desilitroiksi olettaen että 1 kkp = 1,5 dl.

Voitele ja jauhota pari kakkuvuokaa.
Vatkaa voi ja sokeri, lisää sitten kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sotke ne joukkoon vuorotellen kerman kanssa. Tai lisää kerma ensin ja sitten jauhoseos.
Paista 175 asteessa n. tunnin ajan.

Ammin kakku

Ennen jääkaappien aikaa oli kerman (ja maidon) happaneminen huomattavasti yleisempää kuin nykyään, ja hapantuneille maitotuotteillekin löytyi käyttöä. Tämä kakku on loistava esimerkki.
Pääsin kokeilemaan kun johonkin tarkoitukseen oli ostettu reilusti kermaa, ja se tosiaan onnistui nappaamaan jostakin hapatuspöpön.
Kakkua voisi ehkä kokeilla tehdä smetanasta tai vastaavasta (riittävän rasvaisesta) hapanmaitotuotteesta - tai hapatttaa kuohukerman varta vasten lorauttamalla sekaan piimää tai jugurttia.
Kerman on siis oltava paksua - alkuperäinen on ollut suunnilleen kuohukermaa. Kakku ei kuitenkaan ole kovin rasvainen, koska muita rasvaisia ainesosia ei sitten olekaan.

"Ammi" on henkilö jolta resepti on peräisin.
Oikea etunimi Fanny oli vääntynyt lapsen suussa Ammiksi ja leipomistaidoistaan kuuluisa täti saanut näin lempinimen.
Resepti on ainakin 1930-luvulta, ellei vielä vanhempi.

Alkuperäisessä reseptissä mitat olivat taas kahvikuppeina, jotka olen muuttanut tuolla kkp = 1,5 dl -suhteella desilitroiksi.
Mausteita ei muuten reseptissä alun perin ollut lainkaan. Sellaisena kakku on mielestäni kuitenkin maultaan lattea, ja lisäsin hiukan maustekakun aineksia.
Alkuperäisestä puuttuvat ainesosat ovat suluissa.

Voitele ja jauhota (isohko) kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi (vaniljasokerin voi lisätä sokerin mukaan).
Lisää kerma ja vatkaa vielä hetki.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sotke ne seokseen
Paista n. 200 asteessa n. 45. min.

Kakku on kuohkea ja mehevä ja nousee voimakkaasti vuoassa (tuo tosin saattaa riippua siitä onko kerma kunnolla hapatettu...
Säilyvyydestä en osaa sanoa, meillä löytyi leipomispäivän iltana vadilta enää yksi pikkuruinen viipale, jonka pistin poskeeni.