Kananmunattomia reseptejä

Tässä muutama munattomaksi muunnettu resepti sellaisista lapsiperheen herkkuruoista, joissa munaa tavallisesti on.

Perussapuskaa

Lihamakaronilaatikko

Silppua sipuli (ja murskaa tai silppua valkosipuli). Ruskista sipuli ja jauheliha pannulla ja keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää mausteet lihasipuliseokseen.

Sekoita uunivuoassa lihaseos, makaronit, lihaliemi tai maito ja juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa n. tunti.

Lihapullat

Sekoita korppujauho ja maissitärkkelys vesi-kermaseokseen turpoamaan. Silppua sipuli ja ruskista se rasvatilkassa pannulla. Sekoita ainekset ja vaivaa taikinaksi.

Muodosta taikinasta pullia ja paista ne erissä pannulla. Siirrä pataan tai kattilaan. Valmista viimeksi kastike (ruskista vehnäjauhoa rasvassa, lisää neste ja anna hautua hetki) ja kaada lihapullien päälle. Jos liemenä on lihalientä, suolaa ei tarvita erikseen.

Jälkiruoaksi

Letut

Kananmunattomia ohukaisohjeita etsiessä törmäsin siihen ongelmaan, että yritetään sitten tehdä reseptejä jotka sopisivat kaikkiin mahdollisiin erikoisruokavalioihin, ja ovat sitten paitsi ilman kanamunaa, niin maidottomia ja gluteenittomia (ynnä hankalasti käsiteltäviä ja mauttomia...). Parin kokeilun jälkeen löytyi oikea nesteen ja jauhojen sekoitussuhde.

Sekoita taikinan ainekset ja anna mielellään turvota jonkin aikaa (1/2 - 1 tuntia). Paista tavalliseen tapaan. Näistä tulee helposti hiukan paksumpia kuin munaa sisältävistä letuista, mutta pitsireunakin saattaa onnistua. Letut on paistettava kiinteässä rasvassa, öljy ei tähän käy. Margariinia voi käyttää hätätilassa (keinotekoisesti kovetettuna se ei ole ole ainakaan sen terveellisempää, ja maku... Ugh, olen puhunut).

Pinaattiletut

Lisää edelliseen taikinaan n. 100 gr. pakastepinaattia tai neljänneskilo tuoretta (ryöpättynä ja silputtuna), tai saman verran nokkosta. Valmistus kuten edellä.