Helppoja perusruokia

Tässä on muutamia hyviksi koettuja yksinkertaisia reseptejä. Yleensä maistuvat lapsillekin. Suuri osa on nopeita (syntyy puolessa tunnissa tai allekin), muutama vaatii pitempää kypsymistä.

Eturuokia

Liha- ja makkarakeittoja (n. 4 hengelle)

Pane n. litra vettä kiehumaan ja heitä mukaan liemikuutio, pippurit ja mahdollinen korianteri ja valkosipuli (puristettuna tai silputtuna). Ala pilkkoa vihanneksia. Ensin mukaan heitetään sipuli (riittää varsin karkeaksi) ja lanttu, sitten porkkana, selleri ja palsternakka. Tähän väliin hiukan taukoa ja seuraavaksi peruna ja purjo. Viimeksi liha, jauheliha tai siskikset vaativat n. varttitunnin kypsymisen, kypsä makkara tai kinkku kuumenee 5-10 minuutissa. Kypsään keittoon voi lisätä vielä persiljasilppua.

"Aito" lihakeitto syntyy lähes samoista aineksista, vain hiukan eri järjestyksessä. 400-500 gr ns. soppalihaa (luuttomana laskettuna, jos mukana on luuta tarvitaan vastaavasti enemmän). Jos kynsiinsä saa poron "pikkulihoja", niin niistä tulee erityisen maukas soppa! Liemikuutiota ei tietenkään tarvita, sen sijaan n. 1 tl suolaa.

Ohje on painekattilalle, onnistuu tuo tietysti ilmankin, mutta aikaa kuluu tovi jos toinenkin. Poikkeaa muuten eräissä kohdin tyypillisistä keittokirjaohjeista, jotka ovat mielestäni päin honkia!

Pilko liha (sen keittäminen kokonaisena ja pilkkominen vasta kypsänä on vihonviimeistä ja yleensä turhaa näpräystä - poikkeuksena ehkä kovin silppuinen pikkuliha jossa lihaa on hankala saada erikseen luista) ja pane se kylmään veteen painekattilaan.

Veden lämmetessä pilko juurekset (ei perunaa eikä purjoa). Voit lisätä ne saman tien kattilaan tai vasta kun vesi on kiehunut. Kun vesi kiehuu, koeta kuoria (esim. lusikalla) se ikävännäköinen vaahto pois. Pippurit ja mahdollinen korianteri kannattaa lisätä vasta tämän operaation jälkeen, ettei tulisi heittäneeksi niitäkin tiskialtaaseen.

Älä missään tapauksessa "ryöppää" lihaa kuten monet keittokirjat kehottavat! Lihan maku ja osa ravintoaineista on siirtynyt liemeen ja on täysin järjetöntä heittää sitä pois. Tuon tiesi jo Antoine Brillat-Savarin.

Sulje painekattila ja keitä paineella n. 20 min (tai painekattilasi ohjeen mukaan). Kuori ja pilko sillä välin perunat (ja purjo). Kun olet taas saanut kattilan auki, lisää perunat (ja purjo) ja keitä (ilman painetta on melkein helpompi) kunnes nekin ovat kypsät. Lisää mahdollinen persilja.

Itämaistyyppinen uunikana (n. 3 hengelle)

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Viiltele koipia veitsellä ja pane ne paistopussiin. Kaada marinadi perään ja kääntele pussia ja koipia, niin että mössö leviää tasaisesti.

Jätä pussi pariksi tunniksi jääkaappiin marinoitumaan.

Työnnä vuoka uuniin, termostaatti 150 asteeseen (voi aloittaa kylmästä uunista). Anna muhia pari tuntia.

Tämän seuraksi sopii riisi tai pasta. Lisäksi salaattia ja jokin kasvislisäke. Meillä ihan tavalliset keitetyt vihannekset tekevät kauppansa. Ja esim. maissintähkät sopivat hyvin joukon jatkoksi.

Risottoja (n. 3 hengen annos)

Silppua paprika ja sipuli mahdollisimman pieniksi. Kuullota sipuli. Jos teet sienirisottoa, silppua myös sienet. Lisää jauheliha tai sienet ja ruskista. Lisää riisi (tässä vaiheessa myös linssit), mausteet ja vielä paprika. Lisää vettä pikku hiljaa (linssirisottoon hiukan enemmän kuin tuo puoli litraa), ja anna lopuksi muhia puolisen tuntia. Valmistuu parhaiten valurautapadassa, mutta hätätilassa voi käyttää kattilaa.

Nopeita wokkeja (3-4 hengelle)

Nämä ovat helppoja ja nopeasti syntyviä arkiruokia. Käytän harvoin eineksiä tai valmiiksi marinoituja tuotteita (Marinadeissa on yleensä liikaa suolaa, ylimääräistä rasvaa, ja pääainesosana kehno paprika - lisäksi kannatttaa laskea, mitä itse lihan kilohinnaksi tuleekaan, kun 1/3 painosta on sitä lientä!), mutta jotkin marinoidut suikaleet käyvät tähän, etenkin jollei luota kykyynsä maustaa.

Wok-vihannespusseja löytyy pakastealtaasta senkin seitsemän erilaista, osassa on mukana hiukan mausteita, osassa ei, ja tämän pikasapuskan koostumusta on helppo varioida.

Kuumenna öljy wokkipannun pohjalla ja lisää liha. Ruskista (10-15 min., kaasulla nopeamminkin) ja kaada sitten joukkoon jäiset vihannekset. Jos liha ja vihannekset eivät olleet valmiiksi maustettuja, lorauta mukaan soijakastiketta (suola muuten tuli sitten siinä) ja ripaus pippuria, chiliä (tai chilikastiketta) tms. Vielä 10 minuuttia ja sörsseli on valmis, tarjottavaksi esim. pastan kanssa.

Nuudeliwokin tuosta saa keittämällä nuudelit paketin ohjeen mukaan ja lisäämällä seokseen kun se on melkein valmista.

Pekonijauhelihakastike n. 4 hengelle

Tämä on hauska muunnelma tavallisesta jauhelihakastikkeesta, ja valmistuu yhtä helposti. Pekonista tulee kyllä melkoisesti rasvaa. Se on myös suolaista, mutta muuta suolaa ei sitten tarvitakaan. Jauhelihan kannattaa olla mahdollisimman rasvatonta ja ranskankerman kevyttä, jottei ruoasta tulisi liian raskasta.

Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljyssä. Silppua pekoni, ellei se ole kuutioina, ja lisää se ja jauheliha ruskistumaan. Kun pannussa tirisee mukavasti ja kaikki on ruskistunut, lisää mausteet ja suurusta vehnäjauholla. Laske lämpöä, lisää vettä ja anna hautua jonkin aikaa. Mahdollinen ranskankerma kannattaa kipata mukaan n. 10 minuuttia ennen kuin nostaa pannun pöytään.

Valmistuu nopeimmillaan n. puolessa tunnissa, eli sillä aikaa kun perunat kiehuvat. Pasta kannattaa panna tulelle siinä vaiheessa kun on saanut kastikkeen haudutusvaiheeseen. Tarjotaan siis perunoiden tai makaronin kera, lisäksi salaatti ja ehkä muitakin vihanneksia.

Helppo itämainen kanakeitto

Annos on pienehkö, kahdelle aikuiselle (tämä kävisi myös alkupalakeitoksi, ja riittäisi silloin neljälle), ja ruoka kevyt. Jos joukko on nälkäistä, tuhdisti leipää seuraksi, tai tukeva jälkiruoka, kuten letut tai vohvelit

Kuumenna öljy kattilan pohjassa ja ruskista broilerisuikaleita siinä. Suikaloi porkkanat ja purjo mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kun broileri on alkanut ruskistua, lisää porkkanat, liemikuutio ja pikku hiljaa vesi (voi sen kumauttaa kerrallakin, mutta silloin keitos tietysti jäähtyy). Lisää purjosuikaleet, mausteet ja kookosjauhe pikkuhiljaa ripotellen (ettei paakkuunnu). Hauduta puolisen tuntia, kunnes vihannekset ovat kypsät.

Jälkiruokia

Maitokiisseleitä n. 4 hengelle

Sekoita kaikki ainekset kattilassa, mieluiten teflonisessa ja kuumenna. Maissitärkkelystä käytettäessä anna kiehua muutama minuutti, perunajauhoilla pitää vain kiehahtaa.

Tarjoa suklaakiisseli kerman, vaniljakiisseli marjojen tai hillon, ja kinuskikiisseli marjojen, hillon tai kerman kanssa (meillä yleensä lapset haluavat kinuskin kanssa kermaa, aikuiseen makuun happamahkot marjat sopivat paremmin).